Inddragelsen af dyr i terapi – glæde, kontakt og spejling af dit indre
Igennem hele min barndom har kontakten med dyr tjent som min egen terapi, længe før jeg selv var bevidst om dette. Hele min verden drejede sig om heste og hunde, og det netværk af kammerater der delte denne passion. Dårlige og svære dage blev udvisket og blandet med livsglæde gennem samværet med dyrene og interaktionen med naturen. Følelsen af at befinde sig i nu og her kunne vende mine negative tanker og fylde mig med ny positiv boost af energi. Jeg kunne tydeligt mærke forskel på mit overskud og humør, hvis jeg f.eks. ikke havde været ude på min ugentlige ridetur.
Mange år senere, som uddannet psykoterapeut og rideterapeut, har jeg fået et teoretisk sprog for, hvad jeg oplevede med dyrene. Jeg forstår nu, hvordan de spejlede min følelsesmæssige tilstande og hjalp mig med at afbalancere mit nervesystem. Jeg har fået viden om, hvordan dyrene og naturen omkring mig, hjalp mig til at leve i her og nu, gav mig selvtillid og en dyb følelse af kærlighed og at høre til. Dette har dyr en helt særlig evne til og det er dette, jeg søger at bringe i spil gennem dyreassisteret terapi.
Kontakten med dyr skaber en helt naturlig glæde og motiverer os til at finde indre balance og selvregulering. Dyr lever i nuet og søger naturligt harmoni og balance. De fordrer os mennesker til at give slip på hverdagens stress og bekymringer og blot være til stede i øjeblikket. Dette er også årsag til, at de ofte anvendes som besøgs-, omsorgs-, terapi- og service dyr for mennesker med psykiske og/eller fysiske udfordringer. Dette kan være besøgshunde på plejehjem, læse hunde for sårbare skolebørn eller rideterapi for unge med sociale, psykiske eller fysiske udfordringer. Senest er der gennem Århus universitet blevet oprettet en ny diplom uddannelse i hesteassisteret terapi. Der mangler dog fortsat mere videnskabelig forskning på området, men undersøgelser har allerede påvist at fysisk kontakt med dyr medfører en række af fysiske, biologiske og kemiske reaktioner, heriblandt nedsættelse af blodtryk og stresshormonet, kortisol, samt stigning i endorfiner og oxytocin, som forbindes med social interaktion.
Dyr rationaliseringer ikke over årsagssammenhænge og dømmer os ikke på fysisk udseende, social status, karriere, og hvad vi ellers ofte bedømmer os selv og hinanden på. Dyrene responderer i stedet øjeblikkeligt på vores kropssprog, energi, intensitet, intentioner etc. Deres adfærd er derfor en direkte refleksion af, hvad der foregår på indersiden af den person, som dyret interagerer med. Det gør det muligt terapeutisk at samtale om, hvad der sker kropsligt og følelsesmæssigt hos det menneske, arbejde med disse reaktioner og se forandringen øjeblikkeligt afspejlet i ændringer i dyrets adfærd. En særlig fordel ved dette arbejde er, at dyret gennem sin adfærd også afdækker, hvad der sker med mennesket på det ubevidste plan. Det vil sige, at mennesket kognitivt kan tro, at han eller hun udstråler ro, kontrol og balance, men dyrets adfærd fortæller sandheden om, hvorvidt dette er tilfældet, eller om mennesket i virkeligheden oplever uro, frustration, usikkerhed, stress, angst etc. indeni.
Du er meget velkommen til at høre mere ved at kontakte mig på: tlf: 40794497 eller mail: aviva.psykoterapi@protonmail.com